Insekthagen

 

 

Før jul 2004 bestemte vi oss for at vi ville få i stand en insekthage. Ideen kom fra en av våre medarbeidere som hadde vært på utveksling hos en barnehage i London. I denne barnehagen hadde de noe de kalte ”Bug Garden”, et sted som var tilrettelagt for at insekter og småkryp skulle trives, og la seg finne og undersøke av barna. Dette syntes vi var en så god ide at vi adopterte ideen, av flere grunner. Vi ønsket å gjøre uteområdet i barnehagen mer variert og spennende, barn synes småkryp er spennende og fascineres av dem, vi vil ha fokus på natur i vårt arbeide og da er det naturlig å ta tak i det barna fascineres av, og i barnehagens uteområde fantes ingen gode steder å leite etter insekter. Bortsett fra steder barna ikke hadde lov å rote til, som blomsterbed og gruen.   

Miljøgruppa satte seg ned og formulerte mål, samt la en arbeidsplan. Med utgangspunkt i denne, satte arbeidet i gang i løpet av januar 2005, og etter litt tenking, idemyldring og arbeid stod hagen klar for bruk i slutten av mai. I starten på juni hadde vi åpningsfest, alle samlet seg foran hagen, vi sang fine sanger om insekter, snakket om insekter og hvordan hagen skal brukes, styreren holdt tale og klippet snor, og til slutt koste vi oss med insektmat (grillspyd med frukt). 

Hovedmålene med insekthagen var å bygge en insekthage, og at barn og voxne skal få bedre/øket kunnskap og innsikt i småkryp. Det første hovedmålet er jo konkret og målbart, og må vel sies å være oppnådd. Hovedmål nummer to er litt mer langsiktig, men vi er i gang her også. Bare ved sin blotte eksistens har insekthagen bidratt til å øke interessen for og kunnskapen om småkryp. Vi samler inn dyr som kan leve der, finner ut hva de heter (for eksempel hva er forskjellen på et tusenbein og skolopender), hva må vi gjøre for at de skal trives i hagen, osv.

insetkhage1

insekthagen2

  

Fra åpningsfesten

nsekthagen3

Styrer taler og klipper snor  

insekthagen4

Hele barnehagen samles

insekthagen5

Vi forklarer hva som skal skje og hvorfor vi er samlet her

insekthagen6

Deilig insektmat, grillspyd med masse god frukt

 Høsten 2005 sendte vi inn søknad om å bli Grønt Flagg-barnehage, og ikke lenge etterpå kom det et stor grønt flagg til oss i posten. Dette vaier nå i toppen av flaggstangen.

Og slik ser det ut når blomstene blomstrer og småkrypene kryper

insekthage7

insekthage8

 

 

 

Loading...
Loading...