Blå Havkatt

JANUAR
«ja, vi elsker januar…»

Julen er over. Det nye året er i gang. Og det ser jammen ut som det starter med at Kong Vinter gir oss en visitt. Tiden vil vise hvor lenge den varer, men vi griper de mulighetene vi får til vinterlige sysler som aking og snølek.
Ut over det fylles januar med lek og aktiviteter som hører årstiden til, både inne, ute og på tur.
Og så blir det selvsagt «vanlig» lek og «vanlige» aktiviteter også…

Godt nytt år!

Noen få glimt snøleken de første dagene i det nye året:

Månedens bok

i januar er «Votten»
og fortellingen om
«Skinnvotten»

– to versjoner av en klassisk fortelling,
hvorav den ene er et ukrainsk folkeeventyr
gjenfortalt og illustrert av Jan Brett

Flokken vår dette barnehageåret

består av 18 barn mellom 2 og 5 år, ni 2-3-åringer, tre 4-åringer og seks 5-åringer. 8 jenter og 10 gutter.
Disse ivaretas og ledes av et personale på tre personer. Vi er mest ute, men også inne.

Med mye varme og nærhet blir barna trygge og tillitsfulle. Og med gjennomtenkte, gode rutiner som skaper forutsigbarhet, kjenner barna barnehagehverdagen og vet hvordan de kan ta del i det som foregår. Det gir dem oversikt, mestringsfølelse og gjør dem selvstendige i barnehagelivet. Det gav veldig gode resultater i forrige barnehageår. Så vi bruker samme oppskrift også videre, men med eventuelle justeringer etter evaluering underveis. En ny flokk kan ha nye behov.

Klær er «nøkkelen»

Et av kriteriene i naturbarnehagen lyder: «Vi går ut i allsalgs vær». 

Da blir riktige klær nøkkelen til et godt liv for barna i naturbarnehagen.

Foreldrene har ansvar for at barnas klær både er hensiktsmessige for lek og friluftsliv i barnehage, og at de er tørre og tilgjengelig for barna, dvs. henger/ligger på riktig plass i gangen og i garderoben.

Innholdet i kurven til byttetøy skal kun brukes i tilfelle uhell som gjør barna våte, og bestå av ett enkelt sett kleskift (truse, longs, strømper, bukse, trøye – og ikke noe mer)

Tanken bak…

Vil du lese mer om noen av temaene nedenfor er det bare å klikke på teksten. Da får du vite hvorfor vi har det som vi har det, eller hvorfor vi gjør som vi gjør på Blå Havkatt.

Tanken bak…maten vår

Myndighetene gir retningslinjer for kosthold i barnehagen. Deriblant god tid til spising, ca. 3 timer mellom måltidene, og sunt og variert kosthold. Dvs. at hvert måltid skal inneholde både noe grovt, en proteinkilde og frukt/grønt.

Vi har valgt tradisjonell norsk matpakke som basis i vårt kosthold fordi vi er mye på tur og spiser de fleste måltidene ute i all slags vær, og vi skal mette 18 barn og 3 voksne med mat vi kan ta med oss. Matpakken kan også tilpasses helsekravene, og består da av grovt brød (=noe grovt) med smør og valg mellom ulike pålegg (=en proteinkilde) som kan består av et kjøttpålegg, et fiskepålegg, og et vegetarisk/frukt/grønt pålegg.

Vi har 16-17 ulike ting å ha på brødet, og barna får velge mellom tre av disse på hver tur. Et utvalg kan f.eks. være kalkunpølse, makrell i tomat og eple. Eller det kan være leverpostei, fiskepudding og egg. Vi varierer også pålegg fra dag til dag og sikrer på den måten variasjon i mat, smak og næringsinnhold. Et lite triks om noen ikke skulle like dagens påleggsutvalg er å alltid ha et «løst» pålegg som kan tas av, slik at det da blir skive med smør. Det tilbys også (litt) frukt og grønt til begge måltidene i barnehagen: En liten «apetittvekker» til 11-måltidet, og et helt frukt-/grøntfat til måltidet kl. 13:45.

Vi velger økologisk mat så langt vi kan, både for å gi barna renest mulig mat, men også for dyrevelferd og miljø. Og vi lager all varm mat fra bunnen av.

Slik sikrer vi et sundt og variert kosthold, samt at alle barna får mat de liker. I tillegg tas det selvsagt hensyn til dokumenterte allergier eller behov for spesialdiett, verdisyn, matvegring, overspising o.l. når det er aktuelt.

Tanken bak…årstidsbordet

Et lite bord på avdelingen er pyntet med duker og silke i farger som representerer årstidene, og dukker, figurer og ting som viser hva måneden kan by på. Dette er et lite tablå som speiler årstidene i naturen og viser hvordan de kommer til uttrykk i barnehagen.

Årstidsbordet er et estetisk blikkfang i tillegg til å være et pedagogisk virkemiddel som stille presenterer årets gang og innhold for barna.

Årstidsbordet er til skue, refleksjon og undring. Men det har vi ikke sagt til barna. Likevel er det noe de har skjønt. Bordet får nemlig stå imponerende urørt gjennom måneden, samtidig som vi ser at det tiltrekker seg barn som kikker på bordet, studerer det, viser det til andre og samtaler om det de ser der. De opplever at noe er til lek og noe er det ikke, selv om det er i barnehage

Tanken bak…innemiljøet hos oss

Som oppfølging av foreldrespørreundersøkelser vil vi fortelle om rutiner og forhold i barnehagen som vi ikke vanligvis tenker på å si så mye om, og som heller ikke kommer frem i pedagogiske planer eller bildedokumentasjon. Så her kommer litt om innemiljøet på avdelingen vår.

Arealmessig er vi en romslig barnehage. Men vi er prisgitt et 30 år gammelt hus med vegger av furupanel, og (ofte) økonomi som ikke tillater særlig oppussing eller oppgradering. Noe vi forsåvidt ikke ønsker heller. Vi synes den stilen passer til vår pedagogikk med fokus på natur, miljø og Mange Intelligenser. Vi har tro på at naturmaterialer og lite institusjonspreg gir varme og en koseligere atmosfære for barna.

Når det gjelder innredningen skal den invitere til mange ulike typer lek og aktiviteter, med kroker og ‘lommer’ der barna kan leke mest mulig uforstyrret. Leketøy, utstyr og materiell finnes på faste plasser og er lett tilgjengelig for barna. Slik kan de i størst mulig grad styre leken sin selv.

Vi har laget kroker for rollelek, byggelek, datalek, lesing og formingslek, og puterommet kan brukes både til fysisk lek og rolig lek. Bordet er arena for formingslek, spill og puslespill. Og ikke sjeldent er der også lekende sjeler UNDER bordet. Alle disse lekemulighetene gir allsidig utfoldelse knyttet til Mange Intelligenser. Det er tanken bak innredningen. Dette er også i tråd med Reggio Emilias pedagogikk som omtaler rommet som ‘Den tredje pedagog’, en annen inspirasjonskilde for oss.

Tanken bak…lekeutvalget hos oss

Akkurat som innmiljøet, skal også leker og utstyr inspirere barn til ulike typer lek i barnehagen. I tillegg skal disse i størst mulig grad være tilgjengelig for barna, slik at de selv kan finne det de ønsker eller trenger for å drive leken sin videre. Vi skal altså ha ting som inspirerer til rollelek, konstruksjonslek, formingslek og det jeg velger å kalle kognitiv lek som fx. spill og puslespill. Disse siste har gjerne et slags læringformål (tall og mengder eller ord og begreper), men gir like gjerne øvelse i sosiale spilleregler om de blir brukt på en god måte.

Vår pedagogikk, Mange Intelligenser, preger også lekeutstyret vårt. Vi vil det skal appellere til lek som kan knyttes til intelligensene, og her er kreativ bruk, fantasi og ting som kan brukes på mange måter et stikkord. En ‘pinne’ kan være buen til fiolinene, eller fløyte, eller en trykkestav eller… En ertepose kan være pute til katten, innmaten i en sandwich, eller lasten på et lasteplan. Ullposene var opprinnelig tenkt til samle, sorterings- og kategoriseoingslek, men er like ofte ‘skøyter’ eller hjelm. For ikke å snakke om lekesilkene; de er prinsessekjoler, dansetørkler, dukkedyner eller hoppeparadis. Bare fantasien vår setter begrensinger, og som dere vet, barnas fantasi er uendelig. Den mater vi med dette materiellet som ikke har en fast funksjon. Og så vil vi at lekene skal være så kjønnsnøytrale som mulig.

At vi i tillegg er en naturbarnehage med stort fokus på miljø har gjort oss oppmerksom på hva leker er laget av. Og vi velger nå leker av naturmaterialer i størst mulig grad. Tre, silke, ull, bomull, stein, perlemor osv. gir en taktil dimensjon til opplevelsen.

Det gjør nok at vårt utstyr ser anderledes ut en lekene på barnerommet hjemme. Det er helt greit. For vi skal ikke kopiere et hjem, men faktisk være et supplement til hjemmet. Slik får barna oppleve flere typer lekemateriell.

Og er det noen tema du kunne ønsket var omtalt her, vil vi veldig gjerne vite det, så kommer det et innlegg om det også.

Skroll til toppen